Suara Anak Pahang - Perlu Baca

28 November, 2008

Mesyuarat Pertama Majlis Fatwa Rakyat

Khayalan mungkin jadi kenyataan jika kita masih terlena dibuai mimpi. Kalau kita tiada kuasa ekonomi maka kuasa politik juga akan turut hilang maka mimpin Husin Lempoyang ini mungkin jadi kenyataan yang pahit.
Wednesday, November 26, 2008

Tahun 2013. BN kalah pada PRU 2012 sebab Dolah dikekalkan sebagai PM dan pengundi tidak yakin dengan Pemangku Presiden UMNO masa itu, Ali Rustam. Macam mana dipusing Dolah, Najib tak jadi PM.

Sehingga 2012, Khairy adalah Menteri Kewangan II kepada Abdullah. Pada Mac 2009, dia menang Ketua Pemuda tanpa bertanding.

Jawatankuasa Disiplin disqualify Mukhriz dan Dr Khir Toyo. Jawatankuasa Disiplin terdiri dari Kalimullah, Kamaluddin, Anuar Zaini, Dr. Vincent Lim, dan Khairy sendiri. Mereka juga yang atur calun untuk pilihanraya tahun 2008 yang terlepas 5 negeri dan 2012 yang kalah.

BN kalah juga disebabkan Khazanah Nasional dijual murah-murah kepada Singapura oleh ECM Libra dan semua kontrak kerajaan diberi Scomi dan TRC.

Gwo-Burne naik jadi PM.

Anwar masuk penjara kerana kes liwat II pada tahun 2010. Dia terlepas peluang bertanding pilihanraya dan masih tak dapat jadi Perdana Menteri.

Gwo-Burne dapatkan keampunan Agong. Bagi mengelakkan Anwar kembali, dia letak Anwar sebagai Pengerusi Majlis Fatwa. Nama bukan lagi Majlis Fatwa Kebangsaan, tetapi Majlis Fatwa Rakyat sesuai dengan Pakatan Rakyat.

Anggotanya menjadi Zulkifli Nordin (Timbalan Presiden), Norhayati Kaprawi, Wakil Sister-in-Islam (Setiausaha), Zaid Ibrahim, Malik Imtiaz, Mat Sabu, Tan Lian Hoe, dan Sami-Sami Hindu dan Buddha.

Mesyuarat pertama bermula.
Anwar: Saya tidak mahu bercakap dahulu, tetapi ingin anda semua meluahkan fikiran masing-masing mengenai term of reference kita. Cuma ingin umumkan Saudara Zulkifli Nordin sebagai Timbalan Pengerusi dan mencadangkan Saudari Norhayati Kaprawi, Wakil SIS sebagai Setiausaha.

Zaid Ibrahim: Saya rasa kita kena tunggu dan lihat. Kalau Dolah dapatkan orang untuk lompat, keadaan boleh berubah. Saya dah biasa tiga bulan jadi Menteri. Isu-isu ini hanya sampingan saja, yang penting firma guam saya terus dapat kerja kerajaan macam WPI.

Saya punya ingin tekankan bahawa pihak kajian fatwa perlu mendefinasi kembali arak dari takrif sekarang yang berbunyi sesuatu yang memabukkan. Sebotol Chivas Regal tak memabukkan saya. Adakah Chivas haram?

Malik Imtiaz: I agree. A jug of beer should not be haram. It doesn't affect me. Pardon me for speaking in English. I am supposed to be snobbish and do not know Malay because I am supposed to go to Oxford after completing my Bacceleareate at UWC, Singapore. But I studied at UIA.

They say I am God-send to the legal profession. I would like to irrevocably express my view that the Syariah Court is an inferior court to the Civil Court.

(Zul Nordin kelihatan gelisah tetapi Anwar tendang kaki dia dari bercakap.)

Anwar: It is outside the Fatwa Committee to look into matters of the law per se, but I will take note. Siapa lagi?


Norhayati: Saya tak setuju diberi tugas Setiausaha. Ini adalah gender bias dan mengikut guru kami, Amina Wadud kami pun boleh jadi Imam Sembahyang Jumaat....

Anwar: Ok Ok ... anda mahu jawatan apa?

Norhayati: Timbalan

Anwar: Ini saya perlu bincang dahulu dengan Zul. Sabar dahulu Zul. Sebagai Timbalan, anda cakap last sekali.

(Zul sudah hendak bangun dari kerusi tetapi tangan Anwar sudah menahan dia.)

Theresa Kok: Dato Seli Anwar, saya lasa Majlis ini boleh membeli alahan kepada Masjid dan Sulau supaya titak mengumandangkan ajan pagi-pagi. Saya cadangkan supaya ajan dilakukan mengikut amalan orang Klistian pada cuti hali Ahad sahaja. Kita boleh selagamkan semua agama-agama amalkan jialah rumah ibadat pada hali minggu. Polisi agama Malaysian Malaysia boleh lebih berjaya dari Lee Kuan Yew.

Anwar: Itu idea mungkin susah untuk dijalankan.

Mat Sabu: Itu sudah kelakuan kurang ..., Theresa. Orang Islam sembahyang hari Jumaat dan orang Melayu kunjung Masjid dan Surau untuk kelima-lima waktu mengikut tradisi Islam ribuan tahun.

(Zul seghiau. Dia hairan melihat Mat Sabu yang kurang lantang dan berbisa. Ini mesti pasal persetujuan Pakatan Rakyat sudah kunci mulut dia.)

Tan Lian Hoe: Saya cuma hendak beritahu, orang Melayu juga kaum pendatang. Macam orang lain. Kita perlu ada Obama. Saya rasa Dato Seri Anwar tidak mesti menjadi Pengerusi Majlis ini.

Anwar: Kita bercakap mengenai term of reference. Kedudukkan saya adalah dilantik oleh PM. Saya diberi mandat untuk pilih anda semua.

Yes, Wakil Hindu.

Samy Hindu: Saya tidak setuju ini semua. Saya ingat ini Interfaith Commission untuk menentukan isu antara ugama. Pada kita, Hindu saja ugama. Pasal kita boleh nampak itu tuhan di kuil. Dalam Masjid orang Islam tak ada apa-apa.

Samy Buddha: Kita pun ugama jugalah, Sami. Kita pun ada patung Buddha dan tuhan Cina lain.

(Zul Nordin sudah tidak tahan dengan sikap kompromi Anwar mengenai agama dan dia terus bangun.)

Zul Nordin: Theresa, mana boleh mahu Islam sama dengan Kristian. Islam tuhan satu. Ugama kamu tuhan ada tiga, tapi kamu kata satu. Ingat apa, kopi ginseng 3 in 1?

Hindu dan Buddha sembah patung bukan tuhan. Sami Buddha, patung kamu bukan tuhanlah. Mata dia sepet. Macam mana tuhan, kalau mata tak boleh tahan asap?

Sami Hindu, patung kamu pun bukan tuhan. Apa punya tuhan mata begitu besar? Dia terbeliak tengok pusat perempuan India kah?
Mat Sabu dan Zahid Ibrahim pecah ketawa terbahak-bahak. Anwar menahan dari tersenyum. Malik Imtiaz tak faham jenaka, ternganga.

Ahli-ahli ugama lain marah. Keadaan huru hara hampir hendak gaduh.

Itulah ugama bukan boleh campur-campur dan dipolitikkan. Semua beza, jadi jangan sakitkan hati penganut ugama lain. Diam sajalah. Hormat menghormati dan berakomodasi.
Dari Blog Husin Lempoyang

No comments:

Penafian / Disclaimer

Segala tulisan di dalam blog bERANIKAN hATI ini adalah pandangan dan pendapat bh secara peribadi dan bh tidak sesekali mewakili sesiapa atau mana-mana pihak dan tanpa dipengaruh sesiapa. Sebarang tulisan yang didapati ada persamaan adalah secara kebetulan melainkan dinyatakan merujuk kepada mana-mana artikel tertentu. Sebarang rujukan dalam penulisan di blog ini adalah dari bahan-bahan dan sumber-sumber yang diluluskan undang-undang. Sebarang pertikaian terhadap tulisan di blog ini maka sumber dan rujukan asal akan dirujuk, bh tidak akan dipertanggungjawabkan.

Terima kasih

Dari Mana Datangnya...