07 August, 2012

JANJI DIMUNGKIRI?1. Berbagai-bagai sindiran dari pihak Pembangkang sama ada pemimpin dan penyokongnya apabila Kerajaan BN  melaungkan 'Janji Di Tepati'.
2. Memang benar, Kerajaan BN berusaha keras untuk menepati segala janji-janjinya. PM DS Najib berusaha bersungguh-sungguh melaksanakan janji, bukan sahaja janjinya sendiri bahkan segala janji-janji pemimpin terdahulu yang belum sempat mereka tepati.
3. Bagi Kerajaan BN, segala janji mesti ditepati dan dianggap sebagai satu kewajipan. Ini berbeza dengan janji-janji pemimpin pembangkang yang menjanjikan itu dan ini semata-mata untuk mendapat sokongan rakyat terutama menjelang pilihanraya.
4. Kerajaan Pas yang 'kunun'nya mengamalkan Islam tidak juga terkecuali. Berapa banyak sudah janji yang mereka taburkan namun berapa pula yang sudah mereka tepati? Tentu kita masih ingat apabila Nik Aziz berjanji untuk membina lebuhraya dari Gua Musang Ke Kota Bhahru(?) tidak lama dulu.
5. Gambar diatas pula adalah sebuah 'tugu penipuan' Pas yang 'kunun'nya untuk membina jambatan bagi menghubungkan Palekbang dengan Penambang pada tahun 1996 lalu, namun sehingga kini yang ada hanyalah batu tanda itu sahaja, yang sudah cukup nisabnya untuk dijadikan keramat.
6. Tanggungjawab Kerajaan Pas yang lebih utama adalah membekalkan air bersih kepada seluruh rakyat, serta memberikan kemudahan-kemudahan asas yang lain dan membasmi serta menurunkan kadar kemiskinan rakyatnya. Selama 22 tahun NIk Aziz gagal melaksanakannya, selain dari hanya pandai berjanji dan menjanjikan syurga yang bukanpun miliknya.
7. Rakyat Kelantan harus bangkit dan menolak Kerajaan Pas yang ternyata gagal mentadbir negeri dan mensejahterakan rakyatnya. Mana slogan negara kebajikan yang dimereka canangkan bagi merebut Purajaya? Usahlah berjanji yang baru jika janji yang ada selama ini pun masih belum tertunaikan.

1 comment:

nasirwise said...

Sekadar pandangan...

Pakatan Rakyat bercadang untuk mengunakan tema Hari Kebangsaan yang berlainan dengan tema yang ditetapkan oleh Kerajaan BN. Mereka mahu menggunakan `Sebangsa, Senegara dan Sejiwa’ mengantikan `Janji ditepati’. Apa sahaja yang Kerajaan BN nak buat, PR mesti hendak tukar atau bantah. Dalam banyak hal, Kerajaan BN mengikut juga kehendak mereka.

Tema kebangsaan PR akan bakal digunakan di negeri-negeri yang PR kuasai. Banyak implikasinya kepada rakyat tetapi apa boleh buat. Kerajaan BN harus menanangi dengan bijak. Dari kaca orang luar, tiada perpaduan di kalangan rakyat Malaysia.

Apa yang saya perhatikan PR berjaya menyuarakan bantahan mereka dengan efektif. Rintihan mereka senang mendapat perhatian Kerajaan BN. Mungkin kerana media-media yang mengembar gembur isu ini sehingga menjadi perhatian. Boleh ke media-media tidak meng`highlight’ benda-benda seumpama ini supaya ia tidak menjadi perhatian. Umpamanya kes `Ustazah’ Abby Abadi dan Dayang Ku Intan. Media-media yang pro BN yang menaikkan imej mereka. Niat untuk `hentam’ mereka tetapi ia meningkatkan rating mereka.

Strategi lawan PR perlu kepada innovasi. Tabiat PR ialah mereka suka buat berlainan dengan BN. Jika BN nak buat tema ini, mereka akan guna tema lain. Kita kena main `reverse psycology’.

Ikhlas dari
Nasirwise.blogspot.com

Penafian / Disclaimer

Segala tulisan di dalam blog bERANIKAN hATI ini adalah pandangan dan pendapat bh secara peribadi dan bh tidak sesekali mewakili sesiapa atau mana-mana pihak dan tanpa dipengaruh sesiapa. Sebarang tulisan yang didapati ada persamaan adalah secara kebetulan melainkan dinyatakan merujuk kepada mana-mana artikel tertentu. Sebarang rujukan dalam penulisan di blog ini adalah dari bahan-bahan dan sumber-sumber yang diluluskan undang-undang. Sebarang pertikaian terhadap tulisan di blog ini maka sumber dan rujukan asal akan dirujuk, bh tidak akan dipertanggungjawabkan.

Terima kasih

Dari Mana Datangnya...