Suara Anak Pahang - Perlu Baca

22 October, 2011

SRI TRI BUANA - SEJARAH ORANG BERJUANG

'Blogger Idealis' Pahang yang sudah mendapat tempat kerana tulisannya menulis pengalaman peribadinya, namun ada yang perlu diambil ikhtibar dari segalanya

Benar seperti kata seorang rakan; yang benar-benar berjuang selalunya tidak mendapat apa-apa, melainkan golongan opportunist yang mengaut keuntungannya.

Jauh dalam hati berkata; 'Tiba masanya untuk bersara dan perjuangan untukku sudah selesai'.


Private James Daly, darah terakhir Ireland.


Dalam sejarah orang yang benar-benar berjuang 
tidak dapat apa-apa, selalunya opportunist yang beruntung.


Private James Daly, berkhidmat dengan tentera British mengepalai beberapa orang Irish untuk memprotes tindakan tentera British yang bertempur dengan orang Irish dalam War of Independance di Ireland tahun 1919 yang menuntut kemerdekaan. James Daly dan rakan-rakannya tidak menyerang tentera British, cuma enggan menurut arahan dalam protes mereka untuk membebaskan dua orang rakan mereka yang di tahan oleh British.

Dua orang rakan mereka, juga orang Irish yang menyertai tentera British dan salah seorang darinya bernama James Hawke telah ditahan oleh British kerana mutiny dan melanggar perintah. Saya kurang pasti nasib kedua mereka tetapi James Daly telah dijatuhi hukuman tembak kerana mengepalai mutiny. Pada subuh 2hb November 1920, Private James Daly telah dihukum tembak.

Beliau menulis kepada ibunya: "It is all for Ireland. I m not afraid to die."


Beliau merupakan orang terakhir dalam sejarah tentera British yang mengalirkan darah kerana kesalahan tentera. Tidak ada lagi hukum tembak selepas kematian beliau. Walaupun tentera British cuba menyembunyikan mutiny dan kematian Daly, namun James Daly tetap menjadi martyr kepada negaranya.

Private James Daly, darah terakhir Ireland.

Dalam lawatan yang sama, saya sempat mengambil gambar kata menarik dalam bahasa gaelic yang diterjemahkan ke bahasa Inggeris berbunyi:

Dalam sejarah orang yang benar-benar berjuang tidak dapat apa-apa, selalunya opportunist yang beruntung.Benar sekali ungkapan :

"Ni hiad nar fir mhor a bhaineas an fomhar i gconai"

dan

"A man is free to act, but must act to be free."


Read more: http://sribuana.blogspot.com/#ixzz10b8kl3hB

No comments:

Penafian / Disclaimer

Segala tulisan di dalam blog bERANIKAN hATI ini adalah pandangan dan pendapat bh secara peribadi dan bh tidak sesekali mewakili sesiapa atau mana-mana pihak dan tanpa dipengaruh sesiapa. Sebarang tulisan yang didapati ada persamaan adalah secara kebetulan melainkan dinyatakan merujuk kepada mana-mana artikel tertentu. Sebarang rujukan dalam penulisan di blog ini adalah dari bahan-bahan dan sumber-sumber yang diluluskan undang-undang. Sebarang pertikaian terhadap tulisan di blog ini maka sumber dan rujukan asal akan dirujuk, bh tidak akan dipertanggungjawabkan.

Terima kasih

Dari Mana Datangnya...