Suara Anak Pahang - Perlu Baca

19 September, 2013

ANTARA MUKHRIZ DAN HISS...SHAMUDDIN....
PAU semakin hampir. Semakin banyak juga ramalan-ramalan dan spekulasi yang dibuat oleh pemerhati politik tanahair. Bloggers juga tidak ketinggalan menulis berkenaannya berdasarkan persepsi dan pemerhatian masing-masing.

Penyandang jawatan Naib Presiden adalah Zahid Hamidi, Hishammuddin Hussein dan Shafie Afdal. Selain mereka yang akan mempertahankan jawatan masing-masing, beberapa calon baru juga berminat untuk merebut jawatan berkenaan. Ali Rustam dan Isa Samad awal-awal lagi sudah menyatakan kesediaan mereka menawarkan diri, ditambah dengan Mukhriz Mahathir yang baru-baru ini membuat pengumuman untuk turut menawarkan diri.


Sudah tentu perebutan jawatan Naib Presiden kali ini akan lebih meriah, namun pasti ada pihak yang akan kecundang. Melihat kepada perkembangan semasa serta populariti masing-masing terutama di media sosial, tidak ada masalah bagi Zahid Hamidi untuk terus pertahankan jawatannya. Bagaimanapun agak menyulitkan bagi Hishammuddin dan Syafie Afdal.


Mengikut pemerhatian, ranking populariti calon-calon adalah seperti berikut;

1. Ahmad Zahid Hamidi
2. Mohd Ali Rustam
3. Mukhriz Mahathir
4. Shafie Afdal
5. Hishammuddin Hussein
6. Mohd Isa Abdul Samad.

Bagaimanapun, sudah pasti keadaan ini akan berubah dari masa kesemasa berdasarkan prestasi pelobi-pelobi dan calon itu sendiri. Kepada Zahid Hamidi, nasihat harus diberikan agar memerhatikan pelobi-pelobinya agar jangan kelihatan terlalu sombong dan angkoh kerana semua mata akan memerhatikan setiap gerak.


Ada pihak mempersoalkan antara Mukhriz dan Hishammuddin. Apakah perbezaan antara mereka berdua? Jikalau Hishammuddin dianggap lemah dalam tindakannya serta kelihatan tidak tegas, apa bezanya dengan Mukhriz? Mukhriz masih belum menyakinkan bahawa beliau adalah seorang pemimpin yang bijaksana serta tegas sepertimana ayahnya.


Secara peribadi, saya tidak terkilan andainya Mukhriz tercicir dari senarai 3 Naib Presiden dalam PAU akan datang, tidak juga jika Hishammuddin namun tentunya tidak memberikan sebarang makna andainya Isa Samad yang terpilih. Justeru, Isa Samad harus berfikir semula dan melangkah kebelakang. Bertandinglah hanya di MKT.


4 comments:

Anonymous said...

mukhriz bertindak. syiah cube untuk dibendung di kedah bila jadi mb. hisham... amaran. tu beza..walaupun sikit terdapat jurang perbezaan.

Anonymous said...

Whatever ever lah, yang penting Hishamuddin disingkirkan daripada NP. Beri lah orang lain peluang pulak. Yang elok biar lah yang muda agar memberi semangat kepada orang muda lain untuk masuk umno. Isa atau Ali Rustam, memang cukup pengalaman. Pilih yang berani dan bersih dari sebarang skandal dan salahlaku.

Anonymous said...

Well...kalau kata nak yang muda...of coz Mukhriz muda...but what about DS Ali and TS Isa...muda ke? plz do not contradict yr self.....kalau tak nak Hishammuddin...ok je.....no one's perfect....

bRAVEhEART said...

Salam,
Meremajakan UMNO, mengangkat pemimpin muda yg bukan hanya muda usia tetapi juga muda fikiran, idea dan tindakan. Yg penting mesti tegas dan berani. Telur separuh masak tidak diterima....

Penafian / Disclaimer

Segala tulisan di dalam blog bERANIKAN hATI ini adalah pandangan dan pendapat bh secara peribadi dan bh tidak sesekali mewakili sesiapa atau mana-mana pihak dan tanpa dipengaruh sesiapa. Sebarang tulisan yang didapati ada persamaan adalah secara kebetulan melainkan dinyatakan merujuk kepada mana-mana artikel tertentu. Sebarang rujukan dalam penulisan di blog ini adalah dari bahan-bahan dan sumber-sumber yang diluluskan undang-undang. Sebarang pertikaian terhadap tulisan di blog ini maka sumber dan rujukan asal akan dirujuk, bh tidak akan dipertanggungjawabkan.

Terima kasih

Dari Mana Datangnya...