16 April, 2009

SATU PENILAIAN PRU12 - POLA PENGUNDI CINA DAN MELAYU


Pakatan Rakyat, berkuasakah Melayu?


PRU 12 telah berlalu dan memberikan kejutan kepada parti pemerintah. Berbagai analisis telah dibuat bagi mendapatkan pengertian kepada perubahan sikap yang diterjemahkan oleh rakyat melalui undian.

Desakan demi desakan dibuat ileh berbagai pihak apabila melihat kerajaan telah lemah dan nampaknya kerajaan telah banyak mengalah dan keadaan ini telah memberikan keuntungan kepada satu-satu pihak yang tahu mengambil kesempatan.

Saya ingin tumpukan kepada satu kawasan DUN di P081 untuk saya jadikan kajian kes kerana saya lihat keadaan disana unik dan menarik untuk diperbincangkan.

Fakta DUN: N10 – P081

Jumlah Pengundi: 19,412

Peratusan Kaum: M: 56.05% C: 36.71% I: 5.93% L: 1.31%

Calon-calon dan undi diterima:

1. C (BN) (5,674)

2. C (Bebas) (3,295)

3. M (PKR) (5,165)

Majoriti: 509

Jumlah undi: 14,542

Peratus mengundi: 74.91%

Undi rosak: 408

P081

Pengundi - 38,078

BN - 19,543

PAS - 17,597

Peratusan Mengundi - 78.01%

Undi Rosak - 829

Kertas undi tidak dipulangkan - 109


Menyedari gelombang yang akan melanda politik Negara ketika itu dengan mengandaikan bahawa suara protes rakyat akan memihak kepada parti pembangkang yang lantang menghentam kerajaan dari segala sudut, maka dapat kita lihat kaum cina lebih prihatin dan peka kepada keadaan semasa lalu mereka meletakkan satu calon lain (disini -N10) sebagai calon bebas bagi memecahkan undi majoriti melayu.

Ternyata strategi mereka benar dan berjaya. Jika kita lihat dari jumlah undi yang dipungut, kita dapat bayangkan bahawa jika tidak diletakkan calon bebas sudah tentunya undian akan dimenangi oleh calon malayu PKR. Pendapat ini berdasarkan kepada peratusan pengundi mengikut kaum serta.

Ternyata dalam keadaan ini seboleh mungkin kaum cina tidak rela bertuankan melayu sebagai ADUN bagi mewakili mereka yang selama ini diwakili oleh kaum mereka sendiri biarpun majoriti pengundi adalah terdiri dari orang melayu. Begitulah bijaknya kaum cina dalam berpolitik. Banyak pihak berpendapat bahawa kesetiaan mereka kepada ras lebih utama dari kepada parti politik. (baca disini) dan (sini)

Kerana itu ada penganalisa politik berpendapat bahawa jika terdapat pertembungan diantara dua calon dari dua parti maka mereka akan memberikan undi kepada yang sebangsa dengan mereka dan jika pertembungan itu melibatkan dari bangsa yang sama baharulah mereka akan memilih parti. Ini sangat berbeza dengan sikap bangsa melayu yang taat setia kepada parti mereka. Malangnya sikap ini jika tidak kita awasi dibimbangkan akan memberikan keburukan kepada bangsa dan Negara kita apabila ianya dieksplotasikan oleh bangsa lain.

Kita tertanya-tanya apakah keputusan PRU12 yang lalu di N10 ini jika sekiranya;

1) Calon BN adalah orang melayu dan calon PKR atau lain-lain parti pembangkang adalah orang cina ?

2) Calon BN dan PKR atau lain-lain parti pembangkang adalah orang melayu ?

3) Calon BN dan PKR atau lain-lain parti pembangkang adalah orang cina ?

N10 bukanlah satu-satunya kes yang berlaku sedemikian seperti yang kita bincangkan. Oleh itu pengundi-pengundi melayu harus sedar dan mengubah persepsi kita terhadap corak pengundian pada masa akan datang kerana kita bimbang pada akhirnya kita akan banyak kehilangan wakil-wakil rakyat dari bangsa kita sendiri sedangkan kita merupakan golongan majoriti. Sila baca posting saya yang lalu yang secara sinis mengambarkan keadaan sedemikian. (klik disini)

Semoga dalam PRU 13 kelak kita akan dapat melihat pengundi melayu lebih bijak ketika mengundi agar ketuanan melayu yang kita pertahankan dan perjuangkan selama ini akan tetap terbela demi genarasi akan datang. Dan kita juga mengharap agar perpaduan melayu menjadi kenyataan menjelang PRU13 bagi memberikan impak kepada kuasa penentu melayu dan seterusnya kesinambungan perjuangan dan ketuanan melayu.


Nota:

Ini adalah ulangsiar dengan sedikit pindaan. Artikel ini telah disiarkan pada December 13, 2008 lalu.

1 comment:

Parpu Kari said...

cina memang tak nak melayu bro, kat perak depa tak nampak nizar! DEPA NAMPAK DAP JE! NIZAR AL BALACI JE SI GAMPRING TU!

Penafian / Disclaimer

Segala tulisan di dalam blog bERANIKAN hATI ini adalah pandangan dan pendapat bh secara peribadi dan bh tidak sesekali mewakili sesiapa atau mana-mana pihak dan tanpa dipengaruh sesiapa. Sebarang tulisan yang didapati ada persamaan adalah secara kebetulan melainkan dinyatakan merujuk kepada mana-mana artikel tertentu. Sebarang rujukan dalam penulisan di blog ini adalah dari bahan-bahan dan sumber-sumber yang diluluskan undang-undang. Sebarang pertikaian terhadap tulisan di blog ini maka sumber dan rujukan asal akan dirujuk, bh tidak akan dipertanggungjawabkan.

Terima kasih

Dari Mana Datangnya...