09 April, 2011

10 JANJI KETUA BATANG PAKATAN PAPA JAHAT

'Kumpulan penjaja mimpi' dari pakatan parti politik yang bankrup idea sedang merayau-rayau di seluruh Sarawak bagi menghasut fikiran rakyat dengan impian mereka. Mereka menjual mimpin mereka dengan menyakinkan rakyat bahawa mereka akan mengubah segalanya untuk kebaikan rakyat. Mereka cuba menyakinkan rakyat namun hakikatnya mereka sendiri tidak yakin bahawa mereka akan dapat menumbangkan kerajaan BN yang masih relevan memerintah Sarawak.

Kita percaya bahawa janji-janji dusta mereka itu tidak mampu ditunaikan oleh mereka, bahkan selama ini di negeri-negeri yang diperintah oleh mereka tidak terlaksanapun janji-janji mereka dahulu. Yang ingin mereka lakukan hanyalah mencuri beberapa kerusi bagi tujuan melemahkan kerajaan. Perjuangan utama mereka masihlah untuk memberikan sokongan kepada seorang manusia anu-gerah Tuhan - Anu arr Ibrahim untuk bebas melakukan apa saja bagi mencapai cita-cita gilanya untuk menjadi diktator pemerintah negara.

Masih ada beberapa keraguan rakyat: Siapakah pelakon utama video itu? Mana jam Omega? Betulkah perut pelaku dalam video itu lebih buncit? Kak Wan Jijah sudah tengok ke video itu? Kak Jijah benar-benar percayakah bahawa itu bukan Anu arr? Atau Kak Jijah juga sudah tidak berapa pasti kerana sudah lama tidak melihat Anu arr begitu? Kahkahkah! Kah Jijah sanggup pertahankan kemungkaran dengan memperakuinya sebagai kebenaran. Dalam hati tentu Kak Jijah dan Nurol menangis sedih kerana anugerah Tuhan mereka hanyalah seorang Papa Jahat.

Manifesto setebal 8 halaman itu menawarkan 10 perubahan, antaranya:
1. Menjamin kebebasan agama sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
2. Pentadbiran yang baik berdasarkan prinsip antarabangsa – cekap, Akauntabel, Telus atau CAT dengan mengagih kekayaan hasil bumi terus kepada rakyat; di    samping menolak amalan nepotisme dan rasuah sebagaimana yang diamalkankan Barisan Nasional (BN) Sarawak sebelum ini.
3. Suruhanjaya Tanah dan Suruhanjaya Tanah Pusaka Bumiputra dengan menyelesaikan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) dan mengembalikan semula tanah adat Orang    Asal.
4. Menubuhkan Dana Pembasmian Kemiskini sebanyak RM1 bilion untuk menangani keluarga rakyat di bawah paras kemiskinan.
5. Menjamin hubungan baik antara persekutuan dan negeri Sarawak dengan meningkatkan pemberian royalti dari 5 peratus ke 20 peratus.
6. Membela Sarawak yang lebih hijau dengan menghentikan pembinaan empangan yang berlebihan serta melarang sama sekali pembinaan loji nuklear di Sarawak.
7. Layanan adil kepada semua rakyat Sarawak dengan membantu daftar kerakyatan rakyat tempatan, menyumbang RM200 untuk setiap anak anak masuk darjah 1 serta    pemberian RM600 untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas setiap tahun.
8, Mempertahan identiti kebudayaan etnik-etnik di Sarawak dengan menggalakkan pembelajaran bahasa ibunda serta memberikan peruntukan sistematik kepada anak    Sarawak tanpa mengira kaum sebagaimana yang telahpun diamalkan oleh di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan.
9. Membela hak wanita dengan keserataan jantina di samping membina prasarana bagi membela nasib wanita dan kanak-kanak yang mengalami keganasan rumah tangga    dan lain-lain.
10. Melabur untuk masa depan dalam modal insan, infrastruktur termasuk membangunkan prasarana jalur lebar (WiFi) dalam masa 2 tahun sekiranya diberi mandat  kelak.
Manifesto itu dibaca pemimpin Pakatan Rakyat Sarawak, David Wong Kee Woan yang juga calon DUN Kota Sentosa.


No comments:

Penafian / Disclaimer

Segala tulisan di dalam blog bERANIKAN hATI ini adalah pandangan dan pendapat bh secara peribadi dan bh tidak sesekali mewakili sesiapa atau mana-mana pihak dan tanpa dipengaruh sesiapa. Sebarang tulisan yang didapati ada persamaan adalah secara kebetulan melainkan dinyatakan merujuk kepada mana-mana artikel tertentu. Sebarang rujukan dalam penulisan di blog ini adalah dari bahan-bahan dan sumber-sumber yang diluluskan undang-undang. Sebarang pertikaian terhadap tulisan di blog ini maka sumber dan rujukan asal akan dirujuk, bh tidak akan dipertanggungjawabkan.

Terima kasih

Dari Mana Datangnya...